In Memoriam

 

Tino Jongmans

Vrijdag 21 februari 2020 is Tino Jongmans overleden. We wisten dat hij al enige tijd ziek was, maar zijn overlijden kwam toch onverwacht. In november troffen we elkaar voor het laatst bij de Mosselrit waar hij aan deelnam.
Tino heeft voor de kaartleesrittensport en in het bijzonder de Krabbenrijders veel betekend. Zo zat hij in de sportcommissie, was onze eerste webmaster en tekende vele kaarten op de computer in voor de Oosterschelderit en de Krabbenrit en richtte ook vele ritten in.
Tino was een zeer goede kaartlezer en werd met een Krabbenrijdersteam Nederlands clubkampioen 1969, won de Brabant Grensrit 1975 met Jan van Kaam en nog vele andere ritten.

Bij de crematie heeft  Ankie van Raaij nog namens de Krabbenrijders gesproken:Met zijn vaste chauffeur Hans Ahlberg reed hij naast kaartleesritten vanaf de jaren 70 vele rally’s, o.a de Bac Rally, later de Nacht van Achtmaal, Tulpenrally en vele andere. Daarna werd het een tijdje stil met het kaartlezen en ging Tino aan motorsport doen.
In de jaren 90 kwam Tino weer bij de Krabbenrijders terug en verraste ons bij de start van een clubrit door deel te nemen met een imposante vooroorlogse Bentley.
Na 2000 kreeg Tino met Daniel Immesoete een vaste chauffeur en reden ze vele ritten in België en Nederland. Het verhaal van de Omloop van Vlaanderen waarin ze tot kort voor de finish aan de leiding lagen, maar door een grote spijker in de band de overwinning aan hun neus voorbij zagen gaan ligt nog vers in mijn geheugen.
Met Tino als chauffeur heb ik in zijn BMW 2002 TI , de ATM Gilbert Staepelaere Memorial en de Classic Atlantic gereden, tijdens deze Classic had de auto geen probleem, maar bij aankomst bij mij thuis zette Tino de motor af en kreeg hem niet meer gestart, waarna hij bij ons in het hotel bleef slapen. In zijn laatste jaren reed hij als chauffeur met zijn kleinzoon Gijs van Eester.
Tino heeft in al die jaren met veel verschillende chauffeurs of kaartlezers gereden. Vanaf 2005 bezocht Tino vele ritten en maakte  mooie foto’s. Dit fotoboek van Rally’s en ritten is te bekijken op de site van “tjongmans.nl”.
Tino was een veelzijdig en bijzonder mens en allen die hem van nabij gekend hebben zullen hem missen.
Richard Dekkers

Deze woorden sprak Ankie van Raaij tijdens de dienst.

Tino heb ik leren kennen toen hij in 1966 lid van de Krabbenrijders werd. Het werd een vriendschap van ruim 55 jaar.
Hij is me gaan helpen met mijn computer, ik hoefde maar te kikken en Tino kwam eraan. Maar ik sta hier niet alleen als goede vriend. Ik voel me genoodzaakt hier ook te staan als afgevaardigde van de Krabbenrijders.
Veel telefoontjes kreeg ik de laatste dagen, allemaal met dezelfde vraag: “wanneer is de uitvaart”  ik heb ze moeten teleurstellen. Tino dacht er anders over.
Maar een ding is zeker de dankbaarheid.  Dankbaar voor wat hij voor de Krabbenrijders betekende. De website, het intekenen van wedstrijdkaarten enz. Tino stond met zijn kennis van zaken voor iedereen klaar. Daarom Tino je had een groot hart voor de club.
Namens de Krabbenrijders BEDANKT!